Sessions

  • Streams
  • Concurrent 1.A
  • Concurrent 1.B
  • Concurrent 1.C
  • Concurrent 2.A
  • Concurrent 2.B
  • Concurrent 2.C
Time
Session
Duration
Cost
7:30 AM
  • GRA Masterclass Registration Desk Opens
    1.5 hours
9:00 AM
  • Dr Lynn Arnold, Congress MC
    10 mins
9:10 AM
  • Welcome

    Jason Killens, Chief Executive Officer, SA Ambulance Service

    10 mins
9:20 AM
  • A Call to Establish a Global Resuscitation Alliance – Overview
    Associate Professor Tony Walker

      Tony Walker is Chief Executive Officer of Ambulance Victoria. He has over 30... More

    30 mins
9:50 AM
  • Out of Hospital Cardiac Arrest (OHCA) advances in the UK
    Mark Whitbread

    Mark has over 30 years of acute care experience including hospital and pre-hospital and... More

    55 mins
10:45 AM
  • MORNING TEA
    30 mins
11:15 AM
  • Global Resuscitation Alliance – First Year Successes
    Dr Michael R. Sayre

    Michael R. Sayre, MD Professor, Division of Emergency Medicine University of Washington Seattle,... More

    30 mins
11:45 AM
  • Epidemiology of out-of-hospital cardiac arrest (OHCA) in Australia and New Zealand:results from the Aus-ROC OHCA Epistry
    Judith Finn

    Professor Judith Finn is a Research Professor in the Prehospital, Resuscitation and Emergency... More

    30 mins
12:15 PM
  • LUNCH
    1.25 hours
1:30 PM
  • Telephone CPR in the Australian Capital Territory, a new call taker protocol
    Toby Keene

    Toby Keene commenced his emergency service career as a first aid volunteer in 1997 and joined... More

    20 mins
1:50 PM
  • Ongoing training and quality improvement of high-performance CPR
    Carole Donaldson

    Carole commenced with St John Ambulance WA in the position of Manager Clinical Education in... More

    20 mins
2:10 PM
  • Mechanical versus manual chest compressions: A review of the evidence
    Johnny Mulheron

    Intensive Care Paramedic and Clinical Practice Manager for St John.  Worked as a Critical... More

    20 mins
2:30 PM
  • AED program for first responders
    Dr Stephen Ball

    Dr Stephen Ball is a Research Fellow in the Prehospital, Resuscitation and Emergency Care... More

    20 mins
2:50 PM
  • AFTERNOON TEA
    30 mins
3:20 PM
  • First Responder Apps – early experience in New Zealand and Australia

    CAA Member Services 

    30 mins
3:50 PM
  • Restart a Heart Day Launch
    30 mins
4:20 PM
  • CLOSE
    25 mins
5:30 PM
  • CAA17 Congress Welcome Reception

    SA Museum

    2 hours
Time
Session
Duration
Cost
7:30 AM
  • CAA Day 1 Registration Desk Opens
    1 hour
8:30 AM
  • Welcome to Country
    15 mins
8:45 AM
  • Welcome

    Ross Coburn, Chair, The Council of Ambulance Authorities

    10 mins
8:55 AM
  • Overview

    Jason Killens, Chief Executive Officer, SA Ambulance Service

    10 mins
9:05 AM
  • Opening

    The Hon. Jack Snelling MP, Minister for Health, South Australia    

    15 mins
9:20 AM
  • Lessons on Collaboration and Cultural Change from Global Disasters, and a look into the future for Australia
    Andrew Macleod

    Professor Andrew MacLeod is Non-Executive Chairman of British based Griffin Law, Non-Executive... More

    1.17 hours
10:30 AM
  • MORNING TEA
    30 mins
11:00 AM
  • Keynote

    Martin Bowles PSM, Secretary, Australian Department of Health

    35 mins
11:35 AM
  • Better Together – Collaboration, Integration & Partnerships in the UK,
    Mark Whitbread

    Mark has over 30 years of acute care experience including hospital and pre-hospital and... More

    45 mins
12:20 PM
  • Principal sponsor address

    Stryker & Physio-Control

    10 mins
12:30 PM
  • LUNCH
    1 hour
1:30 PM
  • Planning the future for ambulance services in New Zealand and Australia

     A strategic collaboration – Part One.

    1.5 hours
3:00 PM
  • AFTERNOON TEA
    30 mins
3:30 PM
  • Concurrent 1.A

    Implementation of Collaborative Response Model – elderly falls patients

    Karen Smith

    Prof Karen Smith is the Manager of Research and Evaluation at Ambulance Victoria. She is also an... More

    20 mins
  • Concurrent 1.B

    Advancement in Patient Pathways

    Kris Gagliardi

    Kris is a practising Intensive Care Paramedic for St John New Zealand with an interest in... More

    20 mins
  • Concurrent 1.C

    The Power of Positive Influence, Workshop with Julie Piantadosi

    (capped at 70 participants – book via online registration page)

    An energetic hands-on workshop to empower leaders to fulfill their potential through effective communications and strong interpersonal skills. By generating a positive can do/will do culture, leaders can achieve optimal success for the whole team.

    Be prepared to be empowered and transformed.

    Julie Piantadosi

    Julie Piantadosi is one of Australia's leading presenters. Companies from all over the world... More

    1 hour
3:50 PM
  • Concurrent 1.A

    Winter, Spring, Summer & ‘Falls’ – comprehensive response to falls

    Janelle White

    Janelle White has 10 years' experience providing healthcare in the community context and is a... More

    20 mins
  • Concurrent 1.B

    Collaboration, Integration & Partnerships – A UK Perspective
    Steve Irving,
    Executive Officer, Association of Ambulance Chief Executives (UK)

    20 mins
4:10 PM
  • Concurrent 1.A

    Providing appropriate care for residents in aged care

    Anna Rozario

    Anna worked as a registered nurse and Clinical Nurse Consultant - Brain Injury at the Sydney... More

    Jonathan Tunhavasana

    Jonathan has been with NSW Ambulance for 15 years, working in the Sustainable Access and Patient... More

    20 mins
  • Concurrent 1.B

    Collaboration, Integration & Partnerships – The Canadian way
     

    Gerry Schriemer

    Gerry started his paramedic career in 1979 with the exception of a three-year period in Prince... More

    20 mins
5:00 PM
  • Close Day 1
    15 mins
7:00 PM
  • CAA Awards for Excellence Gala Dinner

    Adelaide Town Hall

    Dress code: lounge suit/cocktail dress

    4 hours
Time
Session
Duration
Cost
7:30 AM
  • CAA Day 2 Registration Desk Opens
    1.25 hours
8:45 AM
  • Welcome

    Dr Lynn Arnold, MC

    5 mins
8:50 AM
  • A Shared Priority – ensuring good mental health for our people
    Georgie Harman

    Ms Harman was appointed as the CEO of beyondblue in May 2014. She has significant and... More

    30 mins
9:20 AM
  • SA Ambulance Service - Our journey to White Ribbon Accreditation
    Chris Howie

    Chris Howie has worked for SAAS since 1998. He had held various operational roles as well as... More

    Lachlan Ophof

    Lachlan Ophof started his career with SAAS as a volunteer and has been a paid employee since... More

    30 mins
9:50 AM
  • Choosing life and creating your own destiny
    Julie Piantadosi

    Julie Piantadosi is one of Australia's leading presenters. Companies from all over the world... More

    45 mins
10:35 AM
  • MORNING TEA
    25 mins
11:00 AM
  • Planning the future for ambulance services in New Zealand and Australia

     A strategic collaboration – Part Two.

    1.5 hours
12:30 PM
  • LUNCH
    1 hour
1:30 PM
  • Concurrent 2.A

    Police and Ambulance Triage Team

    Michelle Murphy

    Michelle is an Intensive Care Paramedic and Group Manager in Ambulance Victoria. She is... More

    30 mins
  • Concurrent 2.B

    Keeping them safe at home

    Claire Walker

    Claire Walker is Coordinator, Primary and Community Care for NSW Ambulance. Claire commenced... More

    30 mins
  • Concurrent 2.C

    The Power of Positive Influence, Workshop with Julie Piantadosi  

    (repeated session. Capped at 70 participants – book via online registration page)

    An energetic hands-on workshop to empower leaders to fulfil their potential through effective communications and strong interpersonal skills. By generating a positive can do/will do culture, leaders can achieve optimal success for the whole team.

    Be prepared to be empowered and transformed.

    Julie Piantadosi

    Julie Piantadosi is one of Australia's leading presenters. Companies from all over the world... More

    1.5 hours
2:00 PM
  • Concurrent 2.A

    Police & NSW Ambulance Service mental health assessment via telehealth

    David Horseman

    David Horseman is a Health Relationship Manager with NSW Ambulance and has been with the service... More

    30 mins
  • Concurrent 2.B

    Innovations in Learning Media

    Daniel Ohs

    Dan is an Intensive Care Paramedic based in Christchurch New Zealand. He has 15 years experience... More

    30 mins
2:30 PM
  • Concurrent 2.A

    Thunderstorm Asthma, the Learnings
     

    Mick Stephenson ASM

    Mick Stephenson ASM has been an intensive care paramedic and senior manager at Ambulance... More

    30 mins
  • Concurrent 2.B

    Advancing Paramedicine in resource challenged PNG: innovation and partnerships

    Matt Cannon

    Matt Cannon is Chief Officer for St John Ambulance Papua New Guinea and an adjunct lecturer in... More

    30 mins
3:00 PM
  • AFTERNOON TEA
    20 mins
3:20 PM
  • Planning the future for ambulance services in New Zealand and Australia

    A strategic collaboration – Part Three – outcomes.

    25 mins
3:45 PM
  • Hitting the High Notes
    Darryl Lovegrove

    Darryl’s skills as an entertainer, speaker and entrepreneur come together in a compelling... More

    1 hour
4:45 PM
  • Invitation to CAA18

    Peter Bradley, Chief Executive Officer, St John NZ

    15 mins
5:00 PM
  • Congress Close

    David Waters, Chief Executive, The Council of Ambulance Authorities

    15 mins