Program

Time
Session
Duration
Cost
4:00 PM
  • Conference Registration

    The Henry Jones Art Hotel - Near Front Entrance

    3 hours
6:00 PM
  • First Timers Welcome

    Henry Jones Art Hotel - The Lounge

    A fantastic opportunity for AACB Conference newbies to meet others in the same boat for a quick pre-drink before the Welcome Reception. 

    Registration for this function is required - contact annika.hofsink@aacb.org.au if you'd like to attend.

    30 mins
6:30 PM
  • Welcome Reception

    Henry Jones Art Hotel - IXL Atrium Courtyard

    Come and catch up with old and new industry colleagues over drinks and canapes to kick off the first night of conference!  

    Dress code: Smart Casual

    2 hours
Time
Session
Duration
Cost
8:00 AM
  • Arrival Tea & Coffee
    30 mins
8:30 AM
  • Introduction to Conference

    Andrew Hiebl, CEO, AACB
    Lyn Lewis-Smith, Outgoing AACB President and CEO of Business Events Sydney
    New AACB President
    Stuart Nettlefold, Program Chair and CEO, Business Events Tasmania

    Lynne Schinella, Conference Facilitator

    Lynne Schinella is the ideal MC to facilitate the AACB 2017 conference. With a tag line of... More

    45 mins
9:15 AM
  • Is MONA’s difference it’s strength?

    In an attempt to prove or disprove this notion Mark will share the challenges and achievements associated with the development of the MONA experience.  He will reflect on where MONA came from and look to where it might be going. 

    MONA is now a cultural celebrity and an integral part of the Tasmanian character.  It is a significant player in the tourism and events sector and an important social and economic driver.  

    Was this the plan? And if so, how did they do it?

    Mark Wilsdon, Co-CEO, MONA

    Mark has over 30 years experience in the tourism and hospitality sector and has operated and... More

    45 mins
10:00 AM
  • Morning Tea
    30 mins
10:30 AM
  • Innovation: The future, the process, and thinking exponentially

    This session is proudly sponsored by Simpleview

    Martin Enault, COO, C2 | Commerce + Créativité

    As an executive with over 15 years of experience in entrepreneurship and leadership roles,... More

    Mel Kaplan, Chief Digital Advisor, Microsoft

    Mel assists senior business leaders in imagining, envisioning and designing their future digital... More

    Dr Claire Mason, Senior Social Scientist, CSIRO

    Dr Claire Mason from Data61 in the CSIRO has been exploring the social impacts associated with... More

    1.25 hours
11:45 AM
  • Lunch
    1 hour
12:45 PM
  • Innovation Think Tank
    45 mins
1:30 PM
  • Innovation and AACB Scholarship Presentations
    • Innovation Presentation
    • DMAI Prize Winner 2017 – Adriana Perabo, Canberra Convention Bureau
    • Staff Scholarship Winner 2016 – Samantha Thompson, GC Convention Bureau
    30 mins
2:00 PM
  • The Changing Dynamic of Global Aviation

    This session will provide insight into the continued growth of the aviation landscape, exploring the opportunities and challenges we face as a region in coping with the ongoing surge of passenger numbers. With new technologies and aircraft design opening up markets previously deemed cost prohibitive, we are witnessing a paradigm shift in route network development, enabling passengers to fly further, faster and cheaper than at any time before.

    Chris Flynn (PATA) will begin by giving a broad overview of the current and future aviation landscape in the Asia Pacific region, followed by perspectives from Andrew Cleary (Qantas) and Sally Fielke (Sydney Aiport). The session will conclude with a robust panel Q&A.

    Chris Flynn, Regional Director - Pacific, Pacific Asia Travel Association (PATA)

    Mr Chris Flynn, Regional Director-Pacific for the Pacific Asia Travel Association (PATA), a... More

    Andrew Cleary, Head of Airline Partnerships & Alliances, Qantas Airways Limited

    Andrew Cleary is Head of Airline Partnerships and Alliances at Qantas, responsible for the... More

    Sally Fielke, General Manager Corporate Affairs, Sydney Airport

    Sally Fielke is the General Manager Corporate Affairs at Sydney Airport. She is responsible for... More

    1 hour
3:00 PM
  • Afternoon Tea
    30 mins
3:30 PM
  • Towards 2020 and Beyond

    Australian tourism is now well on-track to achieving its Tourism 2020 goals as the industry is firmly placed in the ‘seeing the results’ phase of the 10-year plan but in the fast changing global environment how can the industry prepare for the future.

    Tourism Australia will share the latest information on the industry’s performance and future opportunities to 2020 and beyond. Find out more about Tourism Australia’s strategies for converting the appetite for Australia’s tourism experiences to grow visitation and counter the challenges of an increasing cluttered and competitive global travel market.

    John O'Sullivan, Managing Director & CEO, Tourism Australia

    John O’Sullivan commenced as Managing Director of Tourism Australia, in March 2014.... More

    30 mins
4:00 PM
  • The Power of Conferences

    Part 1 - The Power of Conferences: Stories of Serendipity, Innovation, and Driving Social Change

    Significant Business Events research has been undertaken by Associate Professors Deborah Edwards and Carmel Foley, UTS Business School, over the past decade. It has focussed on expanding the value proposition of conferences in order to differentiate the business events sector in the eyes of government. To do this they have utilised aggregated data sets which have provided broad insights into conferences. In this session they will focus on the point of difference by sharing human stories from their forthcoming book, commissioned by Business Events Sydney, “The Power of Conferences: stories of serendipity, innovation, and driving social change”. Each story is unique, and presents the Long Tail view to business events.

    Part 2 -  Business Events Research Agenda

    In order to identify a research agenda for the future that would have value and relevance to the industry, the sector needs to be engaged in an agenda setting approach. Utilising the nominal group technique this session will explore the burning issues that sector faces now and in the future. The session asks what research can be done now to continue to support the sector in Australia to maintain its differentiation from the rest of the world? This session intends to advance research in business events in a considered and interrelated process, with the active engagement of stakeholders who have an interest in building and advancing business events in Australia.

    Associate Professor Carmel Foley, University of Technology Sydney

    Carmel is an Associate Professor at the UTS Business School located just down the road from ICC... More

    Associate Professor Deborah Edwards, University of Technology Sydney

    Deborah joined the UTS Business School in 2006. Prior to pursuing an academic career Deborah... More

    1 hour
5:00 PM
  • Break
    1 hour
6:00 PM
  • IMEX World Cafe

    Various bars and restaurants around Salamanca

    Special interest groups:

    • Working Together: Regional Australia - Lark Cellar Door
    • Bidding and Business Development - T42
    • The Future of Business Events Marketing - The Glass House
    • Insight and Research Priorities of Convention Bureaux - Customs House
    • CEO Forum with John O'Sullivan (CEOs only) - MACq01

    This session is proudly sponsored by 

    1 hour
7:00 PM
  • Casual Night

    Brooke Street Larder, Brooke Street Pier, Franklin Wharf

    Following the IMEX World Cafe, come and re-group for a casual night on the iconic Franklin Wharf to continue networking with industry colleagues.

    2 hours
Time
Session
Duration
Cost
8:30 AM
  • Arrival Tea & Coffee
    30 mins
9:00 AM
  • Living in Between

    This workshop will explore how young people who had to leave their homelands as migrants and refugees have adapted to Australia. They will show you how they have negotiated living in between different cultures, religions and backgrounds. We will explore how to celebrate difference and demonstrate how they can be used to create a more diverse yet integrated Australia. You will hear personal stories, be involved in a conversation and learn more about the skills and resilience required to deal with settling in a new country and coping with prejudice. The strength of the young people from Students Against Racism will inspire and motivate.

    Students Against Racism

    The Tasmanian Students Against Racism group is a partenership between A Fairer World and Tas... More

    1 hour
10:00 AM
  • Morning Tea
    30 mins
10:30 AM
  • Your Difference is Your Strength - Career Planning Just Got Very Interesting!

    Join world-renowned speaker and author John Joseph as he explains what you're awesome at, why difference is a virtue, industries and jobs that suit your personal attributes, and a personal employment plan to help you get there. It's a practical guide to your future. It's the end of career confusion. 

    Almost everyone partly defines themselves by the work they do. For most of us, work will consume about one third of our daily lives for about 50 years. Apart from sleeping, there is no other activity that humans devote more hours to. Yet the landscape of employment is changing rapidly. There is a shortage of workers in some roles and a massive over-supply in others. This situation can lead to confusion and anxiety and many people claim they don't know what to do or how to articulate and promote their individual talents. This session will help you uncover your interests, skills and jobs that you'll enjoy. It highlights the practicality of individual strengths. 

    John Joseph, Director, Focus Education

    From humble beginning as an early school-leaver and tradesman, Mr John Joseph now holds a most... More

    1.5 hours
12:00 PM
  • Senior Bureaux Staff Q&A

    Following the workshop with John Joseph on your career development, you'll get the chance to hear from your senior peers on how they got to where they are now. Ask them anything! 

    Karen Bolinger, CEO, Melbourne Convention Bureau

    Ms Karen Bolinger is the Chief Executive Officer of the Melbourne Convention Bureau (MCB),... More

    Stuart Nettlefold, CEO, Business Events Tasmania

    Stuart is Chief Executive Officer of Business Events Tasmania and the current treasurer and... More

    Penny Lion, Executive General Manager - Events, Tourism Australia

    The Events team at Tourism Australia comprises Business Events and Industry Events. The Business... More

    Juliet Alabaster, Acting General Manager, Brisbane Convention Bureau

    In her capacity as Acting General Manager, Juliet Alabaster is responsible for overseeing the... More

    30 mins
12:30 PM
  • Lunch
    1 hour
1:30 PM
  • Corporate & Association Market Insights

    The Corporate and Association sectors are key markets to convention bureaux across the country. Find out what makes association and corporate buyers tick as Russell and John present an overview of their sector based on recent industry research conducted by the Executive PA Media and the Associations Forum, followed by an in-depth Q&A session.

    John Peacock, General Manager, Associations Forum

    John is the General Manager of Associations Forum and is one of Australia’s most... More

    Russell Peacock, Chairman, Executive PA Media

    Russell Peacock is Chairman of SPL Learning & Media, owner of Executive PA Media, which has... More

    45 mins
2:15 PM
  • Building Persuasive Bids

    The Business Events environment is more competitive and dynamic than it has ever been. No longer can Bureaux rely on predictable rotations, trusted alliances and logical decision processes to win their fair share of events. The playing field is no longer level. In the face of increasing instances of subvention and other disruptive influences, your ability to differentiate yourself on multiple levels is critical. This presentation will explore the complexities of the bid process and highlight how key elements of the persuasive argument and the sales process can be used to leverage influence and improve the likelihood of winning bids.

    Nicolas Kent, Business Consultant in Sales, Business Development, Corporate Communication & Leadership, FinnCarlyle

    Nic studied Economics, English Literature and Linguistics and comes from a background that... More

    1 hour
3:15 PM
  • Afternoon Tea
    30 mins
3:45 PM
  • From Little Things Big Things Grow
    Robert Pennicott, Owner, Pennicott Wilderness Journeys

    Robert is the owner of Pennicott Wilderness Journeys, which he founded in 1999. Today the... More

    45 mins
4:30 PM
  • Conference Close
    30 mins
6:30 PM
  • Bus Departs for Gala Dinner

    Bus departs from the Henry Jones Art Hotel

    10 mins
7:00 PM
  • AIME Gala Dinner

    Frogmore Creek Winery

    Join us for a spectacular evening of exceptional wine and Tasmanian produce to celebrate our industry and its high achievers. 

    Dress Code: Cocktail

    Proudly sponsored by AIME

    3.5 hours

Please note: The Program is subject to change without notice. Every effort will be made by the conference organisers to keep changes to a minimum.