Skip to content

Program

8:40 AM - 8:50 AM

Epworth HealthCare Introduction and Welcome

Dr Lachlan Henderson

Duration: 10 mins
8:50 AM - 8:55 AM

Musculoskeletal Clinical Institute Introduction and Welcome

Mr Andrew Tang 
Duration: 5 mins
8:55 AM - 9:00 AM

Day Program Overview

Dr Peter Larkins 

 

Duration: 5 mins
9:00 AM - 11:00 AM

Session 1 - Chair:

Clinical approaches to hip and groin pain - Professor Richard O'Brien 

09:00 - 09:30     My groin hurts. What could it be? A primary practioner's perspective - Dr Gary Zimmerman 


09:30 - 10:00     Inflammatory causes of hip and groin pain - Professor Richard O'Brien  


10:00 - 10:30     Radiology imaging of the hip and groin - Dr Paul Smith, Epworth Medical Imaging 


10:30 - 11:00     Conservative rehabilitation of hip and groin problems - Assoiciate Professor Amir Takla

Duration: 2 hours
11:00 AM - 11:30 AM

Morning Tea & Trade Display

Duration: 30 mins
11:30 AM - 1:00 PM

Session 2 - Chair:

Surgical management of hip and groin pain - Dr Jane Fitzpatrick 

11:30 - 12:00    Arthroscopic management of hip and groin pain - Mr John O'Donnell 


12:00 - 12:30    When is it time for a hip replacement? - Mr Camdon Fary 


12:30 - 13:00    Rehabilitation after surgery - When & what can i expect to do? - Ms Kara Batch, Epworth Physiotherapy 

 

Duration: 1.5 hours
1:00 PM - 2:15 PM

Lunch & Trade Display

Duration: 1.25 hours
2:30 PM - 3:50 PM

Session 3 - Chair:

Femoro-acetabular Impingement (FAI) Fact or Fiction ? - Dr Peter Larkin 

14:30 - 15:00    Debate: FAI Surgery. Does arthroscopy achieve anything?

                         Mr Sam Patten (blue corner) vs Mr John O'Donnell (red corner)


15:00 - 15:50    Panel discussion:                       

                         Associate Professor Amir Takla

                         Mr Sam Patten

                         Mr John O’Donnell

                         Mr Camdon Fary

                         Dr Gary Zimmerman

                         Ms Kara Batch

Duration: 1.33 hours
3:50 PM - 4:00 PM

Closing Comments - Symposium Concludes

Dr Peter Larkins 

Duration: 10 mins
4:00 PM - 6:00 PM

Cocktail Function

Duration: 2 hours