Skip to content

  • Streams
  • 1. Acquired Brain Injury
  • 2. Mental Health
  • 3. Amputee Rehabilitation (Lower Limb)
  • 4. Concussion
  • 5. Mental Health
  • 6. Amputee Rehabilitation (Upper limb)
  • 7. Acquired Brain Injury
  • 9. Pain Management
  • 8. Mental Health
Time
Session
Duration
Cost
7:30 AM
  • Spasticity - advanced training program (1/2 day, pre-conference workshop)

    Presented by Professor John Olver, Associate Professor Barry Rawicki, Doctor Stephen DeGraaff and Ms Liz Moore.

    LOCATION:

    Epworth Richmond - Simulation and Education Centre, Level 5, Cato Wing
    89 Bridge Road Richmond VIC 3121

    DETAILS:

    This is the Level 2 program in spasticity management which applies practical management and problem solving while exploring treatment strategies of spasticity; highlighting some of the problem areas and adjunct treatments to botulinum toxin.

    Note: this is limited to 25 participants and all participants must have completed the Level I spasticity program or equivalent (i.e. S100).

    5.5 hours
8:00 AM
  • Pain science and the changing face of healthcare (1/2 day, pre-conference workshop)

    Presented by the multidisciplinary pain team at Epworth Rehabilitation.

    LOCATION:

    Epworth Camberwell - Level 3 meeting rooms

    888 Toorak Road, Camberwell VIC 3124

    DETAILS:

    An interactive learning opportunity to explore the practical application of innovative treatment approaches for people in persistent pain.

    Topics will include:

    • creative ways to power up your pain education with clients
    • the pain specialist’s role in a pain program
    • using acceptance commitment therapy in pain rehab
    • sensory modulation approaches to treating pain
    • graded motor imagery
    • exercise and graded return to normal movement
    • values based approach to goal setting.
    4 hours
Time
Session
Duration
Cost
7:30 AM
  • Registrations open (tea and coffee provided)
    30 mins
8:00 AM
  • Introduction and welcome by Epworth HealthCare

    Dr Lachlan Henderson, Group Chief Executive – Epworth HealthCare

    15 mins
8:15 AM
  • Opening address

    Professor John Olver, Director of Rehabilitation, Mental Health and Chronic Pain Clinical Institute – Epworth HealthCare; and Director, Epworth Monash Rehabilitation Medicine Unit (EMReM).

    15 mins
8:30 AM
  • PLENARY SESSION: Mindfulness
    • 8:30 - 9:10       
      Keynote speaker: Dr Craig Hassad
      Dr Craig Hassed is a senior lecturer from the Department of General Practice, Monash University. Craig is an internationally-recognised speaker on holistic, integrative and mind-body medicine in medical practice and connecting knowledge systems.
       
    • 9:10 - 9:20       
      Mindfulness and compassion
      Debbie Ling, Social Worker - Epworth Rehabilitation
       
    • 9:20 - 9:30       
      Mindfulness therapy and mental health
      Jade Nichols, Occupational Therapist and Paola Cheng, Social Worker – Epworth Clinic
       
    • 9:30 - 9:40       
      The neuroscience of mindfulness meditation
      Dr Neil Bailey, Monash Alfred Psychiatry Research Centre
       
    • 9:40 - 10:00     
      Moderated panel
      Hosted by Professor Paul Fitzgerald, Professor Director of Psychiatry – Epworth HealthCare and Monash Alfred Psychiatry Reseearch Centre (MAPrc)
    1.5 hours
10:00 AM
  • Morning Tea
    25 mins
10:30 AM
  • TMS – developing use within neurorehabilitaion, traumatic brain injury and stroke

    Professor Paul Fitzgerald, Professor Director of Psychiatry – Epworth HealthCare and Monash Alfred Psychiatry Research Centre

    15 mins
  • The good, the bad and the ugly – an overview of sports psychiatry and its unique challenges

    Dr Ranjit Menon, Psychiatrist – Epworth HealthCare

    30 mins
  • Lower limb osseointegration: prosthetics, pain and rehabilitation (case study)

    Monique Van Den Boom, Director and Senior Prosthetist – ProMotion Prosthetics

    Jemma Keeves and Chris Weiers, Physiotherapists – Epworth Rehabilitation

    1.5 hours
10:45 AM
  • The association of psychological resilience with participation outcomes following mild to severe traumatic brain injury

    Professor Jennie Ponsford, Director – Monash Epworth Rehabilitation Research Centre

    15 mins
11:00 AM
  • New findings in olfactory impairment following traumatic brain injury

    Dr Mel Drummond, Speech Pathologist – Epworth Rehabilitation

    15 mins
  • Neurostimulation: past, present and future

    Professor Paul Fitzgerald, Professor Director of Psychiatry – Epworth HealthCare and MAPrc

    Dr Graham Wong, Director of Psychiatry and Electroconvulsive Therapy (ECT) – Epworth Clinic

    Dr Leo Chen, Director of Transcranial Magnetic Stimulation (TMS) – Epworth Clinic

    1 hour
11:15 AM
  • Assessing and managing agitation after traumatic brain injury

    Dr Adam McKay, Clinical Neuropsychologist – Epworth Rehabilitation

    15 mins
11:30 AM
  • Early rehabilitation after traumatic brain injury: retaining of activities of daily living

    Dr Jessica Trevena-Peters, Occupational Therapist and Clinical Neuropsychologist

    15 mins
11:45 AM
  • Rehabilitation of memory after acquired brain injury

    Dr Dana Wong, Clinical Neuropsychologist – LaTrobe University

    15 mins
12:00 PM
  • Lunch
    -25676100 mins
12:50 PM
  • PLENARY SESSION: Epilepsy and brain trauma

    Professor Terry O’Brien, Van Cleef Roet Chair of Medicine (Neurology), Head of Central Clinical School’s Department of Neuroscience – Monash University, and Director of Neurology – Alfred Health.

    Session convenor: Ms Carolyn Bell, Executive Director – Epworth Rehabilitation and Mental Health

    40 mins
1:30 PM
  • Concussion and its medical management

    Professor John Olver, Director, Rehabilitation, Mental Health and Chronic Pain Clinical Institute – Epworth HealthCare, and Director, Epworth Monash Rehabilitation Medicine Unit (EMReM)

    15 mins
  • Addictions
    • Addictions: how past lessons have influenced current understandings and future directions of treatment
      Dr John Chow, Psychiatrist – Epworth Clinic
       
    • The chicken or the egg? Mental health and addiction
      Dr Amit Zutshi, Psychiatrist – Epworth Clinic
    45 mins
  • Osseointegration and targeted muscle reinnervation (TMR): surgical overview, clinical pathway and patient assessment

    Mr Steven Gray, Osseointegration/TMR Programme – Alfred Health

    Mr Frank Bruscino-Raiola, Director of Plastic, Hand and Faciomaxillary Surgery – Alfred Health

    30 mins
1:45 PM
  • Physical consideration for concussion rehabilitation

    Megan Hamilton and Catherine White, Physiotherapists – Epworth Rehabilitation

    15 mins
2:00 PM
  • Neuropsychology management of persistent concussion symptoms

    Dr Harvey Jones, Clinical Neuropsychologist – Epworth Rehabilitation

    15 mins
  • Upper limb amputation: epidemiology and rehabilitation

    Dr Tom Hale, Rehabilitation Specialist – Epworth Rehabilitation

    15 mins
2:15 PM
  • Considerations for return to work following concussion

    Melinda Frith, Occupational Therapist – Epworth Rehabilitation

    15 mins
  • MOVE: Inpatient nutrition lifestyle interventions

    Amy Kaplan and Amanda Savvaidis, Dietitians – Epworth Clinic

    15 mins
  • Upper extremity clients with osseointegration and targeted muscle reinnervation

    David Lee Gow, Director and Principal Prosthetist – ProMotion Prosthetics

    15 mins
2:30 PM
  • Concussion case presentation

    Epworth Rehabilitation concussion team

    15 mins
  • MOVE: An outpatient lifestyle intervention. Why do we need a different approach to long term behavioural change?

    Ismini Dandanis, Exercise Physiologist – Epworth Clinic

    15 mins
  • Rehabilitation and functional outcomes following osseointegration and targeted muscle reinnervation

    Abby Hutchison, Occupational Therapist – Epworth Rehabilitation

    15 mins
2:45 PM
  • Afternoon Tea
    25 mins
3:10 PM
  • Better assessments for better outcomes (ABI)

    Revolutionising outcome measurement using innovative technologies in people with acquired brain injury .

    Michelle Kahn, Physiotherapist – Epworth Rehabilitation

    15 mins
  • The creation of a mental health passport to support recovery-orientated practice

    Natalie Nardella,, RN and Associate Nurse Unit Manager – Epworth Clinic

    15 mins
  • Redesigning rehabilitation to treat persistent post-surgical pain

    Dr Nathan Johns, Rehabilitation Specialist – Epworth Rehabilitation

    15 mins
3:25 PM
  • Using the internet and apps to empower people with pain management

    Chris Weiers, Physiotherapist – Epworth Rehabilitation

    15 mins
  • Blood flow restriction training

    Adrian Sexton, Exercise Physiologist – Epworth Rehabilitation

    15 mins
  • Spiritual space – the integration of pastoral care in a private mental health inpatient unit

    Julie Young, Pastoral Carer – Epworth Rehabilitation and Mental Health

    15 mins
3:40 PM
  • Using cognitive behaviour therapy to treat fatigue and sleep problems after Acquired Brain Injury

    Dr Sylvia Nguyen, Registered Clinical Psychologist – Monash Epworth Rehabilitation Research Centre

    15 mins
  • The association between PTSD symptoms and pain-related disability

    Dr Anna Devlin, Psychologist – Epworth Rehabilitation

    15 mins
  • The potential use of biomarkers to aid in the prediction of psychosis in young adults

    Dr Vaidy Swaminathan, Psychiatrist – Epworth Clinic

    15 mins
3:55 PM
  • Return to study after ABI

    Margaret Mealings, Speech Pathologist – Epworth Rehabilitation

    15 mins
  • TAC and the mental health interface

    A guest speaker from the TAC

    15 mins
  • Innovations in interventional pain medicine to support rehabilitation outcomes

    Dr Saleem Khan – Rehabilitation Specialist – Epworth HealthCare

    15 mins
4:15 PM
  • PLENARY SESSION: Interface between diagnoses – traumatic brain injury and mental health

    Associate Professor Mark Walterfang and Dr Ed Theologis, Neuropsychiatrists – Epworth HealthCare

    Moderated by Professor John Olver, Director, Rehabilitation, Mental Health and Chronic Pain Clinical Institute – Epworth HealthCare, and Director, Epworth Monash Rehabilitation Medicine Unit (EMReM)

    30 mins
4:45 PM
  • Closing address

    Professor John Olver, Director, Rehabilitation, Mental Health and Chronic Pain Clinical Institute – Epworth HealthCare; and Director, Epworth Monash Rehabilitation Medicine Unit (EMReM)

    15 mins