Skip to content

UGSA ASM Meeting Program



Pre-Meeting Workshops Timetable


Time
Session
Duration
Cost
8:30 AM
  • Triple P - Practical, Prolapse, Pessary workshop

    Clinical Skills Centre, St George Hospital

    Kensington Street, Kogarah

    Faculty: A/Professor Emmanuel Karantanis, Dr Nevine teWest, Edwina Chan – Women’s Health Physiotherapist,  Katrina Parkin – CNS1 Oasis and Research,  Wendy Allen – CNS1 Urodynamics and Research,  Hayley Leek – CNS/NCA,  Fiona Beaupeurt –CNC Continence,  Madhuri Manandhar – CNC Continence Community,  Jinwa Li – CNS/NCA,  Professor Moore, Research Fellow – name to be advised

     

    The ‘Triple P’ workshop is not about ring pessaries. It’s about all the other shapes and sizes available for use in women with uterovaginal prolapse, and stress incontinence. The workshop will be a hands-on learning event, with attendees fitting and removing vaginal devices on real patients. A wide range of different devices will be explored, and the nuances of these devices will be discussed.

    This event is limited to a small number of attendees, so don’t delay your registration.

    NB.  Cost is inclusive of return bus to and from Australian National Maritime Museum

    3.5 hours
    $250.00
1:00 PM
  • Vaginal surgery

    Faculty: Nevine te West, Ruchi Singh, Kris Cvach, Lin Li Ow, Oliver Daly, Jenny King & Kurinji Kannan.

    With changes in technology, experience in vaginal surgery is unfortunately becoming more limited. But it remains a core skill set and with the use of training models this workshop will cover aspects of pelvic anatomy and pelvic floor prolapse surgery. Maximum 20 participants.

    3.5 hours
    $250.00
Time
Session
Duration
Cost
8:30 AM
  • Intermediate laparoscopic skills

    Faculty:  Anna Rosamilia, Alex Mowat, Supuni Kapurabandara, Yogesh Nikam, Fay Chao, Ruchi Singh & Lin Li Ow

    This is your opportunity to hone your laparoscopic techniques. Experienced facilitators will work with you on vaginal vault suturing techniques, management of ectopic pregnancy, hysterectomy and salpingo-oophorectomy. 

    3.5 hours
    $250.00
  • Boston Scientific Workshop: Consenting workshop- Complaints, complications and comparative data in continence surgery

    Featuring keynote speaker Dr Charbel Salamon, Jenny King, John Short & a representative from Avant  TBC.

    Panel discussion looking at specific cases from the senate enquiry. What does ‘good’ consenting look like especially for alternative continence procedures with less data/more complications? Panel joined by a medico-legal representative from Avant medical defence.

    3.5 hours
    $80.00
  • Robotic Pelvic Floor Live Surgery

    Convenors: Salwan Al-Salihi & Marcus Carey

    Faculty: Salwan Al-Salihi, Tanaka Dune & Marcus Carey

    This surgical workshop will showcase robotic Burch colposuspension, uterine conservation, sacral colpopexy and mid-urethral sling removal procedures performed by local experts.  The format will be live surgery performed by Marcus Carey, streamed from Epworth Freemasons Hospital, Melbourne and presentation of high definition video recordings of robotic surgery with interactive discussion lead by Salwan Al-Salihi and Tanaka Dune.  The focus will be on surgical technique, anatomical landmarks and avoiding complications.  A highlight of the workshop will be exploring the expanding role of robotic surgery in urogynaecology.

    3.5 hours
    $200.00
1:00 PM
  • Advanced laparoscopic skills

    Faculty: Anna Rosamilia, Emmanuel Karantanis, Yogesh Nikam, Supuni Kapurabandara, Alex Mowat & Amani Harris

    This workshop is only available to those more experienced laparoscopic surgeons. It offers a rare opportunity to practice Burch colposuspension, repair of bladder injury, single incision laparoscopic techniques, robotic suturing station and for an introduction to vaginal natural orifice endoscopic surgery. Places are strictly limited with only 12 participants.

     

    3.5 hours
    $300.00
  • Cystoscopy skills workshop

    Faculty: Alison de Souza, Lore Schierlitz, Kris Cvach, Lucy Bates, Ruchi Singh, Lin Li Ow, Tim Dawson, Kurinji Kannan & Jenny King

    Proficiency in cystoscopy is essential for today’s obstetricians and gynaecologists. In this workshop we look at cystoscopic procedures, identification of common bladder pathology and diagnosis of lower urinary tract injury. Procedural skills such as suprapubic catheter insertion and ureteric catheter placement will also be covered. Maximum 24 participants.

    3.5 hours
    $250.00
Time
Session
Duration
Cost
7:00 AM
  • The Boston Brekkie

    Key Note Speaker - Dr Charbel Salamon

    Hosted by UGSA ASM Platinum Sponsor - Boston Scientific

    1.5 hours
    $20.00
8:00 AM
  • Registration
    30 mins
8:30 AM
  • Welcome

    Dr Jenny King, 2020 UGSA ASM Chair and Dr John Short, UGSA Chair welcome delegates to the 2020 UGSA ASM.

    10 mins
8:39 AM
  • Optimising operative outcome

     Chairs: Dr Bernie Haylen & Dr Niki Dykes 

    1.52 hours
8:40 AM
  • Imaging v examination in diagnosis of prolapse

    Dr Vivien Wong

    18 mins
8:59 AM
  • Pessaries – how many, how long and when to change?

    Dr Alexandra Mowat

    17 mins
9:16 AM
  • Vaginal oestrogens pre and post-op

    Dr Nevine te West

    18 mins
9:34 AM
  • Sexual function in women with pelvic floor disorders

    Key Note Speaker: Dr Becky Rogers

    18 mins
9:52 AM
  • Update on urodynamics before incontinence surgery

    Key Note Speaker: Dr Gunnar Lose

    18 mins
10:10 AM
  • Morning Tea
    30 mins
10:40 AM
  • Optimising operative outcome 2

    Dr Bernie Haylen & Dr Alison de Souza

    1.5 hours
10:41 AM
  • Catheter drainage & prophylactic antibiotics for pelvic floor surgery

    Dr Joe Lee

    17 mins
10:58 AM
  • Bowel prep and bowel management in pelvic floor surgery

    Dr Tim Dawson

    18 mins
11:16 AM
  • Post-op pelvic floor exercises, activities, coitus

    Dr Lynsey Hayward

    18 mins
11:35 AM
  • The definition of surgical success in urogynaecology

    Dr Charbel Salamon

    17 mins
11:52 AM
  • Summary, recommendations and guidelines

    Dr Bernie Haylen

    18 mins
12:10 PM
  • Lunch
    1 hour
1:10 PM
  • Abstracts

    Dr Tim Dawson, Dr Ruchi Singh, Dr Marcus Carey & Dr Alexexandra Mowat 

    1.5 hours
2:20 PM
  • Afternoon tea
    50 mins
3:10 PM
  • A few continence problems

    Chair: Dr Kate Moore & Dr Lore Schierlitz 

    1.25 hours
  • Weight loss and incontinence

    Dr Lucy Bates

    17 mins
3:27 PM
  • Faecal incontinence - how do we mention the unmentionable?

    Key Note Speaker: Dr Becky Rogers

    17 mins
3:44 PM
  • How do peri-urethral injections work?

    Key Note Speaker: Dr Gunnar Lose

    17 mins
4:01 PM
  • Management of nocturia is more than limiting evening fluids

    Dr Ruchi Singh

    17 mins
4:18 PM
  • Predicting success of botulinum toxin for OAB

    Dr Jane Manning

    17 mins
4:35 PM
  • Does prolapse repair correct OAB symptoms?

    Dr Bernadette Brown

    17 mins
4:52 PM
  • Mixed incontinence - which should we treat first?

    Dr Judith Goh

    17 mins
5:10 PM
  • What have we learned? Discussion, questions

    Dr Kate Moore

    15 mins
5:30 PM
  • AGM
    30 mins
7:00 PM
  • UGSA ASM Delegate Dinner

    Join fellow meeting delegates, UGSA Executive along with renowned international keynote speakers in celebrating the 2020 UGSA ASM. 

    Set on the stunning waterfront side of Sydney’s Darling Harbour with uninterrupted views of Barangaroo and the city skyline, the 2020 UGSA ASM Delegate Dinner at The Pavilion, Australian National Maritime Museum is the perfect opportunity to catch with friends, forge new friendships and enjoy being together in a truly majestic setting.

    Included in your ticket is a 3 course meal, all beverages and dancing!

    UGSA look forward to celebrating with you on this night.

    4.5 hours
    $170.00
Time
Session
Duration
Cost
8:00 AM
  • Registration
    30 mins
8:30 AM
  • Welcome

    Dr Jenny King, 2020 UGSA ASM Chair and Dr John Short, UGSA Chair welcome delegates to the 2020 UGSA ASM.

    10 mins
  • Contentious surgical issues

    Chair: Dr Chris Benness & Dr John Short

    4 hours
  • How do we manage the ‘vaginal cyst’?

    Dr Lin Li Ow

    20 mins
8:50 AM
  • Does concurrent hysterectomy affect the outcome of apical prolapse repair?

    Dr Becky Rogers

    20 mins
9:10 AM
  • What is the role of V-notes?

    Dr Supuni Kapurabandara 

    20 mins
9:30 AM
  • Manchester repair as a primary treatment for uterine prolapse

    Key Note Speaker: Dr Gunnar Lose

    20 mins
9:50 AM
  • Mesh myths – carcinogenesis, degradation & auto-immune disease

    Dr Malcolm Frazer

    20 mins
10:10 AM
  • Morning Tea
    30 mins
  • Contentious surgical issues 2 

     Chair: Dr Gil Burton & Dr Jenny King 

    2 hours
10:40 AM
  • How good is laparoscopic colposuspension?

    Dr Chris Maher

    20 mins
11:00 AM
  • Is there any place for pubofascial slings other than in the mesh averse patient?

    A/Professor Emmanuel Karantanis

    20 mins
11:20 AM
  • How good is robotic sacrocolpopexy?

    Dr Marcus Carey

    30 mins
11:50 AM
  • Latest on laser and GSM

    Dr Jason Abbott

    20 mins
12:10 PM
  • High uterosacral ligament suspension – abdominal vaginal

    Key Note Speaker: Dr Charbel Salamon

    20 mins
12:30 PM
  • Lunch
    1 hour
1:30 PM
  • Ethics in medicine

     Chair: Dr Malcolm Frazer & Dr Anna Rosamilia
     

    1.33 hours
  • How do we acquire and maintain surgical skills?

    Key Note Speaker: Dr Charbel Salamon

    15 mins
1:45 PM
  • Ensuring integrity in research

    Key Note Speaker: Professor Gunnar Lose

    15 mins
2:00 PM
  • Surgeons’ disclosure of interests

    Key Note Speaker: Dr Becky Rogers

    15 mins
2:15 PM
  • Visiting surgeons & live surgery - should we be concerned?

    Dr John Short

    15 mins
2:30 PM
  • Overview, questions, panel discussion

    Chair:  Dr Malcolm Frazer  & Dr Anna Rosamilia 

    20 mins
2:50 PM
  • Afternoon Tea
    30 mins
3:20 PM
  • Childbirth controversies

    Chair: Dr Bernadette Brown & Dr Tim Dawson 

    1.33 hours
  • OASIS - Perineal guarding and hot compresses

    Dr Oliver Daly

    20 mins
3:40 PM
  • Bladder scanner postpartum

    Dr Kris Cvach

    20 mins
4:00 PM
  • Accurate diagnosis & management of UTIs in pregnancy

    Dr Faye Chao

    20 mins
4:20 PM
  • So you want informed consent for delivery?

    Dr Jenny King

    20 mins
4:40 PM
  • Awards & Close

    Dr John Short

    15 mins