Skip to content



 

Sessions


 

5:00 PM - 7:00 PM

Welcome reception

The Lounge by Frogmore Creek
18 Hunter Street, Hobart, Tasmania

Duration: 2 hours
7:00 PM - 8:00 AM

Evening at leisure

Duration: 13 hours
7:30 AM - 8:30 AM

Conference registration, day one

Duration: 1 hour
8:30 AM - 9:20 AM

Conference welcome and opening address

Associate Professor Des Graham

Professor Helmut Butzkueven

Duration: 50 mins
9:20 AM - 9:50 AM

International Keynote

Kathryn Fitzgerald, Johns Hopkins
Session Chair: Steve Simpson-Yap

Kathryn Fitzgerald

  Kathryn Fitzgerald, Sc.D., is an assistant professor of neurology at the Johns Hopkins... More

Duration: 30 mins
9:50 AM - 10:05 AM

Longitudinal epidemiology of MS in the greater Hobart region, 1961 to 2019

Bruce Taylor, Menzies Institute for Medical Research, University of Tasmania
Session Chair: Dr Steve Simpson-Yap

Bruce Talyor

  Longitudinal epidemiology of MS in the Greater Hobart region, 1961 to... More

Duration: 15 mins
10:05 AM - 10:20 AM

Cross-sectional analysis of stressful life events and relapse, disability, depression-risk, & fatigue in people with MS

Jeanette Reece, The University of Melbourne
Session Chair: Dr Steve Simpson-Yap

Jeanette Reece

  Cross-sectional analysis of stressful life events and relapse, disability,... More

Duration: 15 mins
10:20 AM - 10:35 AM

Long term trajectories of employment status, work hours and disability pension status after an initial episode of ....

Amin Zarghami, Menzies Institute for Medical Research
Session Chair: Dr Steve Simpson-Yap

Amin Zarghami

Long Term Trajectories of Employment Status, Work hours and Disability Pension Status After an... More

Duration: 15 mins
10:35 AM - 11:00 AM

Morning tea

Duration: 25 mins
11:00 AM - 11:30 AM

Australian Keynote

Michael Barnet
Session Chair: Professor Bruce Taylor

Michael Barnett

Duration: 30 mins
11:30 AM - 11:45 AM

Neurometabolic changes in RRMS: comparison between fingolimod and injectables therapies

Oun Al-iedani, University of Newcastle
Session Chair: Professor Bruce Taylor

Oun Al-iedani

  Neurometabolic changes in RRMS: comparison between fingolimod and injectables... More

Duration: 15 mins
11:45 AM - 12:00 PM

Developing a 18F radiotracer targeting the cell surface receptor MERTK to visualise reparative microglia in the ....

Trevor Kilpatrick, Florey Institute of Neuroscience and Mental Health
Session Chair: Professor Bruce Taylor

Trevor Kilpatrick

Developing a 18F radiotracer targeting the cell surface receptor MERTK to visualise reparative... More

Duration: 15 mins
12:00 PM - 12:15 PM

NgR-Fc protein delivered by hematopoietic cells enhances neurorepair in a multiple sclerosis model

Sining Ye, Central Clinical School, Melbourne
Session Chair: Professor Bruce Taylor

Sining Ye

  NgR-Fc protein delivered by hematopoietic cells enhances neurorepair in a multiple... More

Duration: 15 mins
12:15 PM - 12:30 PM

Dietary plasmalogen supplementation stimulates remyelination and restores neuromotor function in a mouse model of ....

Virginie Lam, Curtin University
Session Chair: Professor Bruce Taylor

Virginie Lam

Dietary plasmalogen supplementation stimulates remyelination and restores neuromotor function in... More

Duration: 15 mins
12:30 PM - 12:45 PM

Changes to immune cell gene expression following vitamin D supplementation in people with a first demyelinating ....

Wei Yeh, Monash University
Session Chair: Professor Bruce Taylor

Wei Yeh

  Changes to immune cell gene expression following vitamin D supplementation in people... More

Duration: 15 mins
12:45 PM - 1:00 PM

Vitamin D metabolism genes, 25(OH)D, and 1,25(OH)2D; interplay and association with a first clinical demyelination event

Ellen Morwitch, The Florey Institute of Neuroscience and Mental Health
Session Chair: Professor Bruce Taylor

Ellen Morwitch

  Vitamin D metabolism genes, 25(OH)D, and 1,25(OH)2D; interplay and association with a... More

Duration: 15 mins
1:00 PM - 1:45 PM

Lunch

Duration: 45 mins
1:45 PM - 2:15 PM

Australian Keynote

Gabrielle Belz, The University of Queensland
Session Chair: Associate Professor Anne Bruestle

Gabrielle Belz

  Professor Gabrielle Belz trained in veterinary medicine and surgery at the University of... More

Duration: 30 mins
2:15 PM - 2:30 PM

NET inhibition as a novel treatment for autoimmunity

Jessica Lovell, The Australian National University
Session Chair: Associate Professor Anne Bruestle

Jessica Lovell

  NET inhibition as a novel treatment for... More

Duration: 15 mins
2:30 PM - 2:45 PM

Long-term immune reconstitution after autologous haematopoietic stem cell transplantation in multiple sclerosis patients

Malini Visweswaran, St. Vincent’s Centre for Applied Medical Research
Session Chair: Associate Professor Anne Bruestle

Malini Visweswaran

  Long-term Immune Reconstitution after Autologous Haematopoietic Stem Cell... More

Duration: 15 mins
2:45 PM - 3:00 PM

Liposomal drug delivery: targeting therapies for neuroinflammation

Nadia Roberts, John Curtin School of Medical Research
Session Chair: Associate Professor Anne Bruestle

Nadia Roberts

  Liposomal drug delivery: targeting therapies for... More

Duration: 15 mins
3:00 PM - 3:04 PM

Going beyond tokenistic: the experience of being a consumer involved in research about multiple sclerosis

Katrina Chisholm
Session Chair: Associate Professor Kaylene Young

Katrina Chisholm

  Going beyond tokenistic: the experience of being a consumer involved in research about... More

Duration: 4 mins
3:04 PM - 3:08 PM

PEGylation of Gas6 for therapeutic use in demyelinating disease

Negar Asadian, Florey Institute of Neuroscience and Mental Health
Session Chair: Associate Professor Kaylene Young

Negar Asadian

PEGylation of Gas6 for therapeutic use in demyelinating disease.   BACKGROUND Gas6 is a... More

Duration: 4 mins
3:08 PM - 3:12 PM

Laquinimod as a novel regulator of kynurenine pathway in neural stem cells and monocytes

Michael Lovelace, St. Vincent's Centre for Applied Medical Research
Session Chair: Associate Professor Kaylene Young

Michael Lovelace

  Laquinimod as a novel regulator of Kynurenine Pathway in Neural Stem Cells and... More

Duration: 4 mins
3:12 PM - 3:16 PM

Whole-blood methylation as a prognostic biomarker for multiple sclerosis

Maria Pia Campagna, Monash University
Session Chair: Associate Professor Kaylene Young

Maria Pia Campagna (Poster)

Whole-blood methylation as a prognostic biomarker for multiple sclerosis.BACKGROUND The lack of... More

Duration: 4 mins
3:16 PM - 3:20 PM

Disease reactivation after cessation of disease-modifying therapy in relapsing-remitting multiple sclerosis

Izanne Roos, University of Melbourne
Session Chair: Associate Professor Kaylene Young

Izanne Roos (Poster_2)

  Disease reactivation after cessation of disease-modifying therapy in relapsing-remitting... More

Duration: 4 mins
3:20 PM - 3:24 PM

United they stand, divided they fall: Machine Learning accurately predicts multiple sclerosis severity where GWAS fails

Vilija Jokubaitis, Monash University
Session Chair: Associate Professor Kaylene Young

Vilija Jokubaitis

  United they stand, divided they fall: Machine Learning accurately predicts multiple... More

Duration: 4 mins
3:24 PM - 3:28 PM

MS specialist nurse care: patterns of access and impact on health outcomes

Ingrid van der Mei, Menzies Institute for Medical Research, University of Tasmania
Session Chair: Associate Professor Kaylene Young

Ingrid van der Mei

  MS Specialist Nurse Care: Patterns of access and impact on health... More

Duration: 4 mins
3:28 PM - 3:32 PM

Poor sleep: a new symptom of multiple sclerosis?

Laura Laslett, Menzies Institute for Medical Research, University of Tasmania
Session Chair: Associate Professor Kaylene Young

Laura Laslett

  Poor sleep: a new symptom of multiple sclerosis?   BACKGROUND Difficulties with... More

Duration: 4 mins
3:32 PM - 3:36 PM

Novel plasma & brain proteins implicated in multiple sclerosis susceptibility as potential targets for drug repurposing

Xin Lin, Menzies Institute for Medical Research, University of Tasmania
Session Chair: Associate Professor Kaylene Young

Xin Lin (Poster)

Novel Plasma and Brain Proteins implicated in Multiple Sclerosis Susceptibility as Potential... More

Duration: 4 mins
3:36 PM - 3:40 PM

GluK4-containing kainite receptors impair action potential propagation, synaptic communication & motor function in mice

Raphael Ricci, Menzies Institute for Medical Research, University of Tasmania
Session Chair: Associate Professor Kaylene Young

Raphael Ricci

  GluK4-containing kainite receptors impair action potential propagation, synaptic... More

Duration: 4 mins
3:40 PM - 3:44 PM

Acceptability study of ELEVIDA, an online intervention for fatigue in multiple sclerosis

Jo Lane, Australian National University
Session Chair: Associate Professor Kaylene Young

Jo Lane

  Acceptability study of ELEVIDA, an online intervention for fatigue in multiple... More

Duration: 4 mins
3:44 PM - 3:48 PM

Epstein-Barr virus infection dysregulates the MS risk miRNA expressions in B cells

Ali Afrasiabi, Westmead Institute for Medical Research, University of Sydney
Session Chair: Associate Professor Kaylene Young

Ali Afrasiabi

Epstein-Barr virus infection dysregulates the MS risk miRNA expressions in B... More

Duration: 4 mins
3:48 PM - 3:52 PM

Effect of multiple sclerosis disease modifying therapies, natalizumab, ocrelizumab, fingolimod and cladribine, on ....

Chloe Mutimer, Alfred Health
Session Chair: Associate Professor Kaylene Young

Chloe Mutimer

  Effect of multiple sclerosis disease modifying therapies, natalizumab, ocrelizumab,... More

Duration: 4 mins
3:52 PM - 3:56 PM

Smoking, infectious mononucleosis, early-life exposures and risk of progressive-onset Multiple Sclerosis: a ....

Ying Li, Menzies Institute for Medical Research, University of Tasmania
Session Chair: Associate Professor Kaylene Young

Ying Li

  Smoking, infectious mononucleosis, early-life exposures and risk of progressive-onset... More

Duration: 4 mins
3:56 PM - 4:25 PM

Afternoon tea

Duration: 29 mins
4:25 PM - 4:40 PM

Australian Keynote

Johan van Beek, Head of Personalised Health Solutions, Biogen

Johan van Beek

Duration: 15 mins
4:40 PM - 4:55 PM

International Keynote

Licínio Craveiro, Roche Digital Health Technology

LicĂ­nio Craveiro

Duration: 15 mins
4:55 PM - 5:10 PM

Panel Discussion

Duration: 15 mins
5:10 PM - 6:00 PM

Poster Viewing, Wine & Cheese

Duration: 50 mins
6:15 PM - 6:16 PM

Bus departs for conference dinner

Bus departing from the Hotel Grand Chancellor Hobart promptly at 6:15pm

Duration: 1 mins
7:00 PM - 10:00 PM

Conference dinner

Barrel Room, Frogmore Creek Winery
699 Richmond Road, Cambridge, Tasmania

Duration: 3 hours
7:30 AM - 8:15 AM

Conference registration, day two

Duration: 45 mins
8:15 AM - 8:45 AM

International Keynote

Ethan Hughes, University of Colorado
Session Chair: Professor Helmut Butzkueven and Associate Professor Kaylene Young

Ethan Hughes

  Ethan G. Hughes is an Assistant Professor in the Cell and Developmental Biology... More

Duration: 30 mins
8:45 AM - 9:15 AM

International Keynote

Bruce Appel, University of Colorado
Session Chair: Professor Helmut Butzkueven and Associate Professor Kaylene Young

Bruce Appel

Bruce joined the University of Colorado and the Section of Developmental Biology in 2008 after... More

Duration: 30 mins
9:15 AM - 9:30 AM

Short-term myelin loss is sufficient to alter neuronal synapses: insight into disease progression in MS

Kalina Makowiecki, University of Tasmania
Session Chair: Professor Helmut Butzkueven and Associate Professor Kaylene Young

Kalina Makowiecki

  Short-term myelin loss is sufficient to alter neuronal synapses: insight into disease... More

Duration: 15 mins
9:30 AM - 9:45 AM

How do microglia influence myelination?: Investigating the role of microglial Mertk on oligodendrogenesis

Linda Nguyen, Florey Institute of Neuroscience and Mental Health
Session Chair: Professor Helmut Butzkueven and Associate Professor Kaylene Young

Linda Nguyen

  How do microglia influence myelination?: Investigating the role of microglial Mertk on... More

Duration: 15 mins
9:45 AM - 10:00 AM

Demyelination modifies communication between neurons and oligodendrocyte progenitor cells

Benjamin Summers, University of Tasmania
Session Chair: Professor Helmut Butzkueven and Associate Professor Kaylene Young

Benjamin Summers

  Demyelination modifies communication between neurons and oligodendrocyte progenitor... More

Duration: 15 mins
10:00 AM - 10:15 AM

Innate immunity impacts social-cognitive functioning in people with multiple sclerosis and healthy individuals ....

Jason Turner, University of Tasmania
Session Chair: Professor Helmut Butzkueven and Associate Professor Kaylene Young

Jason Turner

  Innate immunity impacts social-cognitive functioning in people with multiple sclerosis... More

Duration: 15 mins
10:15 AM - 10:30 AM

Exploring the utility of MOG antibody epitopes in predicting a relapsing disease course

Ganesha Liyanage, University of Sydney
Session Chair: Professor Helmut Butzkueven and Associate Professor Kaylene Young

Ganesha Liyanage

  Exploring the utility of MOG antibody epitopes in predicting a relapsing disease... More

Duration: 15 mins
10:30 AM - 10:45 AM

CLADIN: CLADribine and INnate Immune responses

Mastura Monif, Monash University
Session Chair: Professor Helmut Butzkueven and Associate Professor Kaylene Young

Mastura Monif

  CLADIN: CLADribine and INnate Immune responses.    BACKGROUND Cladribine... More

Duration: 15 mins
10:45 AM - 11:15 AM

Morning tea

Duration: 30 mins
11:15 AM - 11:45 AM

Australian Keynote

Dale Godfrey
Session Chair: Associate Professor Anneke van der Walt

Dale Godfrey

Duration: 30 mins
11:45 AM - 12:00 PM

Targeting Epstein-Barr virus-encoded EBNA2 with novel antisense oligonucleotides as a therapeutic strategy for MS

Jeremy Keane, Westmead Institute for Medical Research
Session Chair: Associate Professor Anneke van der Walt

Jeremy Keane

  Targeting Epstein-Barr virus-encoded EBNA2 with novel antisense oligonucleotides as a... More

Duration: 15 mins
12:00 PM - 12:15 PM

Identifying genetic and epigenetic signatures for predicting conversion to clinically definite multiple sclerosis in ...

Rodney Lea, University of Newcastle
Session Chair: Associate Professor Anneke van der Walt

Rodney Lea

  Identifying genetic and epigenetic signatures for predicting conversion to clinically... More

Duration: 15 mins
12:15 PM - 12:30 PM

Impact of pregnancy history on whole-blood methylation in women with relapse-onset multiple sclerosis

Maria Pia Campagna, Monash University
Session Chair: Associate Professor Anneke van der Walt

Maria Pia Campagna

  Impact of pregnancy history on whole-blood methylation in women with relapse-onset... More

Duration: 15 mins
12:30 PM - 12:45 PM

Serine and kynurenine metabolites in genetic susceptibility of multiple sclerosis

Xin Lin, Menzies Institute for Medical Research
Session Chair: Associate Professor Anneke van der Walt

Xin Lin

  Serine and kynurenine metabolites in genetic susceptibility of multiple... More

Duration: 15 mins
12:45 PM - 1:45 PM

Lunch

Duration: 1 hour
1:45 PM - 2:15 PM

Australian Keynote

Yvonne Learmonth and Yasmine Probst
Session Chair: Dr Heidi Beadnall

Yvonne Learmonth

  Yvonne Learmonth is a senior lecturer in the Discipline of Exercise Science at Murdoch... More

Yasmine Probst

  Yasmine Probst is an Associate Professor with the School of Medicine at the University... More

Duration: 30 mins
2:15 PM - 2:30 PM

A phase II randomised controlled trial of an early tailored cognitive behavioural therapy based intervention for ....

Litza Kiropoulos, University of Melbourne
Session Chair: Dr Heidi Beadnall

Litza Kiropoulos

  A phase II randomised controlled trial of an early tailored cognitive behavioural... More

Duration: 15 mins
2:30 PM - 2:45 PM

Are the eyes the window to the MS brain? Delineating the influence of visual processing impairment on cognitive function

Hariklia Vagias, Monash University
Session Chair: Dr Heidi Beadnall

Hariklia Vagias

  Are the eyes the window to the MS brain? Delineating the influence of visual processing... More

Duration: 15 mins
2:45 PM - 3:00 PM

Worsening longitudinal reaction time trajectories using the MSReactor computerised battery predicts confirmed EDSS ....

Daniel Merlo, MSNI, Central Clinical School, Monash University
Session Chair: Dr Heidi Beadnall

Daniel Merlo

  Worsening longitudinal reaction time trajectories using the MSReactor computerised... More

Duration: 15 mins
3:00 PM - 3:15 PM

Associations of DMT therapies with COVID-19 severity in multiple sclerosis: an international cohort study

Steve Simpson-Yap, The University of Melbourne
Session Chair: Dr Heidi Beadnall

Steve Simpson-Yap

  Associations of DMT therapies with COVID-19 severity in multiple sclerosis: an... More

Duration: 15 mins
3:15 PM - 3:30 PM

Novel placement of wearable sensors detects subclinical gait instability in non-disabled people with multiple ....

Maya Panisset, University of Melbourne
Session Chair: Dr Heidi Beadnall

Maya Panisset

  Novel placement of wearable sensors detects subclinical gait instability in non-disabled... More

Duration: 15 mins
3:30 PM - 4:00 PM

Afternoon tea

Duration: 30 mins
4:00 PM - 4:25 PM

Award ceremony and conference summary

Best Oral Young Investigator 
Best Poster Young Investigator  
Professor Helmut Butzkueven, Progress in MS Research Conference Committee Chair

Professor Helmut Butzkueven

Duration: 25 mins
4:25 PM - 4:30 PM

Conference close

Rohan Greenland, MSA CEO

Rohan Greenland

Duration: 5 mins

Email Organiser & Event Location

Venue

Hotel Grand Chancellor Hobart
1 Davey Street
Hobart
Tasmania Australia 7000


Event Organiser

Conference Secretariat, MS Australia
08 7071 1010


Email Organiser